Mousse

Het ergste scenario voor acteurs

In Mousse wordt het ergste scenario voor acteurs werkelijkheid. Ondanks alle goede voorbereidingen gaat er iets fout in het begin van de voorstelling. De ijzeren wet van oorzaak en gevolg treedt meteen in werking. De techniek laat het afweten, belangrijke rekwisieten raken zoek en de spelers vergeten hun tekst. Iedere poging om fouten te herstellen mislukt en elke oplossing leidt tot een nieuw probleem. Gedreven door schaamte, paniek en zenuwen proberen de acteurs te redden wat er nog te redden valt. Want het zijn tenslotte wel professionele acteurs. Helaas blijkt het beperken van hun gezichtsverlies zo veel werk dat ze niet meer toekomen aan het spelen van de voorstelling.

Pers

‘In artistiek opzicht was de voorstelling Mousse door het gezelschap Kassys een voltreffer. Niet eerder werd op dit locatiefestival (Oerol) zo’n briljante, abstract-surrealistische versie gegeven van alomtegenwoordige verstandsverbijstering.’ (NRC juni 2001)

‘Het specialisme van Kassys is vervreemding. Dat is leuk, dat is lachen, maar zij voeren het door tot niet alleen hun personages, afgepeigerd, niet meer weten waar ze het moeten zoeken, maar ook het publiek zit te draaien van gene.’ (NRC juni 2001)

‘Mousse is een snelle voorstelling met situaties die uit het leven gegrepen lijken, maar door de montage een absurdistische draai krijgen.’ (Utrechts Nieuwsblad, juli 2001)

‘Een pareltje.’ (Nieuwsblad van het Noorden, augustus 2001)

‘De grootste nachtmerrie van podiumkunstenaars. Het is kostelijk om te zien hoe de vier acteurs op de speelvloer trachten de ellende op te lossen. Het grote genieten begint. Murphy’s law is er niets bij. Maar hilariteit is niet het enige doel. De voorstelling heeft een onverwachte diepte en stelt in zekere zin de leugenachtigheid van het theater aan de orde.’ (Parool, september 2001)

Concept, regie en spel: Liesbeth Gritter en Mette van der Sijs Spel: Christiaan Montanus en Bob Stoop Techniek en spel: Klaas Paradies

Mousse is mede mogelijk gemaakt door Het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het VSBfonds.