LigaXL

de follow-up van Liga

“Eigenlijk wordt hier de essentie getoond van toneelspelen: spelen op toneel. Liga is Kassys op haar best.” (Vrij Nederland 2006)

In 2006 maakte Kassys Liga. De voorstelling is een uitgesproken, hard en bevlogen commentaar op de manier waarop wij (ouders, maatschappij, media) onze kinderen opvoeden. Liga speelde in Nederland, België, Portugal en de Verenigde Staten en werd in 2007 geselecteerd door het Vlaamse Theaterfestival.

In het jury van het Theaterfestival rapport stond: “In film en op scène groeien een reeks ronduit hilarische scènes in elkaar tot een bijzonder gecomponeerde analyse van het menselijke leven tout court. Kassys doet dat met zoveel fijnzinnig aplomb en een dergelijk vernuftig scenario dat het prompt op deze lijst (theaterfestival) verscheen. Slim, haast woordenloos, genereus en grappig, geïnspireerd en met een zeer eigen oorspronkelijke handtekening.”

Wij, de makers en spelers die Kassys hebben gevormd tot wat ze is, vinden Liga een van de beste voorstellingen die we gemaakt hebben.

Nu is het 2019. We zijn 13 jaar ouder. Professioneel en privé zitten we in een andere fase van ons leven. Sommigen van ons hebben kinderen gekregen, sommigen van ons hebben ouders verloren. We hebben nieuwe inzichten, ervaringen en meningen gevormd, soms verhard en soms genuanceerder. Het is tijd voor LigaXL.

LigaXL wordt een nieuwe voorstelling. Het wordt een combinatie van de comeback van Liga 1 (die hiervoor aangepast en aangescherpt wordt), gevolgd door een nieuw tweede deel.

Het eerste deel (Liga 1) toont hoe de personages zich ontwikkelen, van peuter tot volwassenen. Het tweede deel begint waar Liga 1 gestopt is: op het punt waar de personages zijn klaargestoomd om zich met aangeleerde spontaniteit door het leven te acteren.

LigaXL toont ook hoe de ‘on-ontwikkeling’ er uit ziet. Het vertelt ook de tweede helft van het leven: de personages besluiten om niet (zoals Liga 1 eindigde) het toneel te verlaten en mee te gaan met hun ouders. Ze besluiten om te blijven.

Het gaat over hoe het is om ouder/volwassen te zijn, in plaats van ouders te hebben die vertellen wat verstandig is. En of wijsheid wel met leeftijd komt.

We willen tonen hoe verwachtingen, hoop, spijt en teleurstellingen onze beslissingen inkleuren. Dat, zelfs als je even verdwaald bent, het leven als een dieselmotor doorgaat.

Hoe het is om ouder te worden en hoe andere dingen daarbij belangrijker worden. Hoe fysieke beperkingen en wellicht mentale aftakeling aan het einde een rol gaan spelen. Hoe de ‘on-ontwikkeling’ eruit ziet. Hoe speelsheid en openheid hierbij, in een totaal ander perspectief dan bij peuters, ook ontroerend en aandoenlijk kan zijn.

In LigaXL willen we dit grote en allesomvattende thema proberen vorm te geven: de pijnlijke, charmante en intelligente pogingen waarmee wij ons zo lang mogelijk staande proberen te houden.

De voorstelling zal grote onderwerpen aansnijden die er in een leven voorbij komen: carrière, ziekte, verliefdheid, dood, verveling, midlife crisis, succes, teleurstelling, rust.

We willen het zo allesomvattend mogelijk maken in anderhalf uur.

We gaan LigaXL maken met de hele ‘Kassys-innercircle’. Deze Kassys-innercircle bestaat uit Liesbeth Gritter, Esther Snelder, Milan Boele van Hensbroek, Willemijn Zevenhuijzen, Harm van Geel, Vincent Brons en Thijs Bloothoofd.

Ieder zich zal inzetten in waar hij/zij goed in is of zin in heeft, zowel voor als achter de schermen.