Liga

50% beloning & 50% straf

LIGA begint met het einde. Een video laat zien hoe de acteurs backstage de voorstelling afronden die straks gespeeld gaat worden. Ze feliciteren en complimenteren elkaar enthousiast. Professioneel worden teleurstellingen weggemoffeld en tegenvallers ontkend.

Dan volgt de voorstelling. We gaan terug in de tijd. In deze ‘live’ flashback observeren we vijf personages: jong, speels en beïnvloedbaar. De menselijke behoefte aan aandacht en bevestiging maakt hen vatbaar voor manipulatie. In een brij van regie en opvoeding leren de personages te ‘doen alsof’. Met gespeelde overtuiging en aangeleerde spontaniteit slagen ze daarin, zoals we al zagen op de video.

Pers

‘In film en op scène groeien een reeks ronduit hilarische scènes in elkaar tot een bijzonder gecomponeerde analyse van het menselijke leven tout court. Kassys doet dat met zoveel fijnzinnig aplomb en een dergelijk vernuftig scenario dat het prompt op deze lijst verscheen. Theater dat in Vlaanderen te weinig te zien: slim, haast woordenloos, genereus en grappig, geïnspireerd en met een zeer eigen oorspronkelijke handtekening.’ (Jury rapport Theaterfestival mei 2007)

‘Kassys drijft ook nu weer op haar vermogen om menselijk gedrag haarscherp te ontleden en tot in detail te tonen. We zien hoe ontroerende naïviteit overgaat in tenenkrommende infantiliteit. Niemand kan om het perfect getimede, innemende en bij vlagen hilarische spel heen van Thijs Bloothoofd, Harm van Geel, Esther Snelder, Marc Stoffels en Willemijn Zevenhuijzen.’ (Volkskrant, november 2006)

‘Eigenlijk wordt hier de essentie getoond van toneelspelen: spelen op toneel. Liga is Gritter en van der Sijs op hun best.’ (Vrij Nederland, december 2006)

‘The show is wonderful theater: there’s inventive near-constant and motion, the characterizations are spot-on and built to a hilariously anarchic. But the show is also a wry meditation on theater itself.’ (Pittsburgh City Paper, oktober 2008)

 ‘Liga draws us ineluctably back to the idea “acting natural”- onstage or in the great theater of the world- is not only an oppressive burden, but a contradiction in terms.’
(The Village Voice, januari 2009)

 

Concept, regie, montage & spel: Liesbeth Gritter
Coördinatie & artistieke assistentie: Mette van der Sijs
Spel: Thijs Bloothoofd, Harm van Geel, Esther Snelder, Marc Stoffels en Willemijn Zevenhuijzen
Techniek, camera en spel: Klaas Paradies

Liga is geselecteerd voor het Vlaamse Theaterfestival in 2007. Liga was ook de Vlaamse keuze op het Nederlandse Theaterfestival.