Baas Slaat Man

op een territorium van 120 m2

Baas Slaat Man begint met de nepdocumentaire 'The Making of Baas Slaat Man’. Cameraman Patrick Minks volgt de regisseur en de vier acteurs, vanaf de eerste kennismaking tot de première. Hij vangt gesprekken op, woont repetities bij en heeft toestemming gekregen om alles achter de schermen te filmen. Intimidatie, roddel, chantage en ander vervelend gedrag tijdens de repetities wordt blootgelegd. 
Na de documentaire stappen de vier acteurs uit de kleedkamer het toneel op. Met een grote dosis gemanipuleerde achtergrondinformatie begint vervolgens de voorstelling.

Het live-gedeelte is ook een soort documentaire. Met de voice-over van Loretta Schrijver volgen we de groep alsof het een uitzending van National Geographic betreft. 

Loretta: “Dit is onze groep; gezond, sterk en indrukwekkend. We zullen ze volgen en zien hoe deze schitterende wezens samen leven en leren.”
Op een territorium van 120 m2 (het toneel) wordt de groep losgelaten. Wij observeren hen, tijdens hun dagelijkse routine. Hoe ze zich gedragen als ze zich onbespied voelen, gedreven door de wetten van de ‘jungle’. 

Loretta: “Een territorium is voor alle groepsleden van levensbelang. Hier kuieren ze rond, oefenen ze hun vaardigheden, slaan veel informatie op en ontwikkelen een hechte band.”

Pikorde en onderlinge verhoudingen bepalen hun gedrag en handelingen. Of ze elkaar tolereren hangt af van de omstandigheden. Soms zijn ze meedogenloos.
Loretta: “Het ziet er indrukwekkend uit, maar is zo voorbij.”

Baas Slaat Man was genomineerd voor de VSCD-Mime prijs 2001.

Pers
‘Absurd gluurtoneel waarin het clichématig menselijk gedrag ongetemperd wordt ontrafeld, om je te bescheuren zo droogkomisch.’ (Nieuwsblad van het Noorden, maart 2001)

‘Een opmerkelijke voorstelling waarin het leven zoals het is in een uitzending van National Geographic, maar dan in de urban jungle van de dagelijkse routine. Zonder woorden, sterk gechoreografeerd, traag en hilarisch.’ (De Morgen, oktober 2001)

 

Concept en regie: Liesbeth Gritter 
Spel: Daniel van den Broeke, Leyla Çimen, David van Griethuysen, Frans Poelstra, Mette van der Sijs en Peter Vandenbempt 
Montage en camera: Patrick Minks
Voice-over: Loretta Schrijver 
Decorontwerp: Rob van de Werdt 
Baas Slaat Man is een coproductie van het Gasthuis Amsterdam en Productiehuis Rotterdam.