Alleen

gespeeld door studenten HKU theater

Wat doe je als je alleen thuis bent, je hebt niets te doen, je hoeft niets te doen, je wilt niets doen en de WIFI doet het niet?

Regisseur Liesbeth Gritter schreef hier een solo over, uit te voeren door één acteur. Zonder tekst, met alleen beschreven handelingen. Deze solo heeft ze aan zeven acteurs gegeven, die het op dezelfde avond, op hetzelfde moment, op hetzelfde toneel uitvoeren. Houdt elke acteur zich aan de regieaanwijzingen in het script? Spelen ze het op dezelfde manier? Gunnen ze elkaar een plek in de spotlights? Kunnen ze elkaar negeren, ook als dat bijna onmogelijk lijkt?

In Alleen zijn er geen hoofdrollen of bijrollen. Er is maar één rol en de zeven acteurs spelen die tegelijkertijd. Op het toneel staat een groep en toch is er geen contact. De voorstelling zoomt in op de frustratie van het ‘langs elkaar heen leven’. Over dat je soms, ook al ben je onderdeel van een groep, niet kan ontsnappen aan een gevoel van eenzaamheid.

Pers:

'Ik durf toch wel volmondig te beweren dat de solo die regisseur Liesbeth Gritter voor deze voorstelling schreef, een van de saaiste solo’s is die ik ooit heb gezien. Dat is haar dan alvast goed gelukt. Wat haar ook lukte is van dat dodelijk saaie verhaal toch een intrigerende voorstelling te maken. Door een even eenvoudige als ingenieuze ingreep: de solo wordt simultaan door zeven acteurs gespeeld.' (theaterkrant)

Concept en regie: Liesbeth Gritter

Vormgeving: Yorinde de ronde en Lotte Sterringa (olv Sascha van Riel)

Educatief programma: Merel Brinkhof, Sem Huth, Lima Rood, David Verschoor, Robin Wolkers (olv Miriam Luyten)

Techniek: Anton Kool

Productie: Nanouk Hildebrand en Kirsty Handels