Actor's Cut

een interactieve film

In Actor's Cut is het publiek te gast bij de feestelijke première van de nieuwe speelfilm van Kassys: ‘LOVE’.

De volledige cast is aanwezig, de champagne staat klaar en er wordt nog een korte persconferentie gehouden over de totstandkoming van de film. Leuke anekdotes over de draaidagen worden met het publiek gedeeld. 

De film LOVE start.

Tijdens de vertoning gebeuren er vreemde dingen op het filmdoek; de cast ontdekt dat zij hun personages in de film kunnen manipuleren. De film luistert naar hun commentaar en corrigeert zichzelf ter plekke op basis van hun aanwijzingen.

De acteurs zien plots allemaal kans op de hoofdrol en willen hun spectrum van emoties zo gunstig mogelijk aan het publiek tonen. Dit is een unieke kans om langgekoesterde ambities en onderlinge wrok bot te vieren en uit te vechten via het filmscherm. De film wordt ineens een live gebeurtenis waarbij de personages in de film zich even onvoorspelbaar gaan gedragen als hun vertolkers op het toneel. De acteurs duiken onverwacht op in elkaars scène, er wordt besloten een juwelier te gaan beroven, de hoofdrolspeler wordt per ongeluk neergeschoten, zwangerschappen komen en gaan, pistolen zijn plotseling voorhanden, soapachtig melodrama wordt afgewisseld met actie en de kluwen aan complottheorieën groeit per minuut. 

De oorspronkelijke liefdesfilm verandert in een interactief machtsspel, waarin ijdelheid en eigenbelang om voorrang strijden. 

Tegen het einde is het gemanipuleer zo uit de hand gelopen dat de acteurs elkaar dan maar live te lijf gaan.

Pers

'Juist omdat iedereen bloedserieus blijft, zijn de grappen effectief.' (NRC Handelsblad, oktober 2005)'Leuk zijn wel de veel te lang uitgesponnen scènes, zoals de huilscène waar de actrice in alle registers en toonaarden haar vermoorde man betreurt. Of het moment waarop een actrice de actie minutenlang ophoudt met een onmogelijk irritant discours over logica.' (De Standaard, oktober 2005)'Actor’s Cut is een grappige komedie, een zogenaamd ‘feel good’ in theaterland en leent zich prima voor een avondje ontspannen pret.' (Theater Theatraal, oktober 2005)'Een origineel concept, sowieso de combinatie film en theater is revolutionair.' (Ik hou van theater.nl , oktober 2005)'Allemaal obligaat en daarmee is de sfeer precies goed getroffen.' (Leeuwarder courant, november 2005)'Die drang tot een regisserende supervisie heeft Kassys er toe aangezet, om een voorstelling te ontwikkelen waarin het toch mogelijk is om een verhaal, een plot te beïnvloeden. Dat leidt tot een interessante manier van fictie beleving die je driedimensionaal zou kunnen noemen. Een interessant gegeven en erg verfrissend gedaan door Kassys.' (Friesch Dagblad, november 2005)

spel: Joop van Brakel, Lukas Dijkema, Ton Heijligers, Klaas Paradies, Esther Snelder en Willemijn Zevenhuijzen

regie: Liesbeth Gritter

regie assistent en coördinatie: Mette van der Sijs

techniek en spel: Klaas Paradies

productie: Janneke den Engelsen

Actor's Cut is een Kassys productie in coproductie met Kunstencentrum Vooruit in Gent. 

Met steun van OC&W, het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en het VSB Fonds.